NOILE MĂSURI FISCALE DIN 2024
✅Noile Măsuri Fiscale din 2024 ✅
Ordonanța de urgență privind măsurile fiscale din 2024, publicată la 15 decembrie, au adus modificări semnificative în domeniul cheltuielilor publice, consolidării fiscale și combaterii evaziunii fiscale. Aceste modificari vor afecta fiscal mediul de afaceri incepand cu anul 2024. Uite care sunt câteva puncte cheie:
Modificări pentru microîntreprinderi:
- Reducerea de la 3 la 1 a numărului de microîntreprinderi în care o persoană poate avea calitatea de asociat/acționar și deține peste 25% din titluri de participare/drepturi de vot.
- Sancțiuni pentru microîntreprinderile care nu depun situațiile financiare anuale trec automat la impozit pe profit. Termenul limită pentru depunere în 2024 este 31 martie.
- Nou criteriu pentru încadrarea în limita de 500.000 euro a veniturilor realizate.
-
Microîntreprinderile nu mai pot efectua sponsorizări deductibile
Modificări pentru plătitorii de impozit pe profit:
- Recuperarea pierderilor fiscale anuale (începând cu 2024) din profiturile impozabile realizate, în limita a 70%, pe parcursul următorilor 5 ani consecutivi.
- Pierderile fiscale anuale aferente anilor precedenti anului 2024, ramase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recupereaza prin profituri impozabile realizate de la 1 ianuarie 2024, in limita a 70% din profiturile impozabile, pe perioada ramasa de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor..
- Limitarea la 50% a cheltuielilor de funcționare, intretinere, reparatii aferente pentru sediile aflate în locuința personală sau achiziționate în scop personal.
Cheltuieli deductibile:
- Limitarea la 50% a amortizării fiscale pentru sedii sociale nefolosite exclusiv în scopul activității economice.
- Limitarea la 30% a cheltuielilor cu ajustările pentru deprecierea creanțelor.
Ce alte modificari au aparut?
- Reducerea plafonului pentru deductibilitatea cheltuielilor cu educația timpurie a copiilor angajaților. (in limita a 1.500 RON/luna pentru fiecare copil cu incadrarea in plafonul de cheltuieli sociale deductibile de 5%)
- Limitarea la 50% a TVA-ului pentru cumpărări, închirieri sau leasing de clădiri/spații de locuit nefolosite exclusiv în scopul activității economice.
-
Scade plafonul pentru abonamentele la facilități sportive în scop personal. (de la 400 euro anual, la 100 euro anual/persoana)
- Menținerea sumei de 200 de lei/lună, neimpozabilă la calculul impozitului pe venit pentru anul 2024.
- Modificarea plafonului pentru plăți din avansuri spre decontare la 5000 lei.
- Modificări în sistemul RO e-Factura și RO e-Transport.
- În sistemul RO e-Factura, nu se vor transmite livrările de bunuri/prestările de servicii pentru care se emit facturi simplificate.
Aceste măsuri au fost puse în aplicare începând cu anul 2024, atât pentru microîntreprinderi, cât și pentru plătitorii de impozit pe profit.