Legislația actuală nu este una foarte strictă în ceea ce privește elementele pe care trebuie să le conțină în mod obligatoriu paginile de internet ale furnizorilor ce desfășoară activități de comerț electronic, însă secțiunea de Termeni și Condiții nu trebuie să lipseasca de pe site-ul afacerii tale on-line, având atât scopul de a informa utilizatorii cu privire la produsele/serviciile tale, dar și de a te pune la adăpost de eventuale utilizări necorespunzătoare ale acestora din partea clienților.
Nu există însă un model standard pe care să îl utilizeze toți furnizorii de e-commerce, fiecare fiind nevoit să își adapteze această secțiune la prevederile legale imperative și la activitatea pe care o desfășoară.
În conformitate cu Legea 365/2002 privind comerțul electronic (republicată) trebuie să pui la dispoziția clienților în mod permenent, gratuit și într-o formă clară și vizibilă în interiorul paginii web cel puțin următoarele informații:
• numele sau denumirea furnizorului de servicii;
• domiciliul sau sediul furnizorului de servicii precum și datele necesare contactării acestuia în mod direct şi efectiv;
• numărul de înmatriculare în registrul comerţului și codul de înregistrare fiscală;
• tarifele aferente serviciilor oferite, cu precizarea scutirii, includerii sau neincluderii taxei pe valoarea adăugată, precum şi a cuantumului acesteia;
• includerea sau neincluderea în preţ a cheltuielilor de livrare, precum şi valoarea acestora, dacă este cazul.

Aceste informații trebuie puse la dispoziția publicului indiferent de aria de activitate a afacerii tale. Există și cerințe specifice pentru profesiile reglementare prin lege (ex.: profesiile liberale) sau pentru care este necesară o autorizare prealabilă. Acestea constau în principiu, în afișarea titlului profesional deținut și a organului profesional care l-a acordat pentru prima categorie, sau a autorizației și a autorității care a dispus autorizarea pentru cea de-a doua categorie.

Pe lângă datele impuse de lege, secțiunea Termeni și Condiții ar trebui să stabilească parametrii în care se desfășoară relațiile dintre furnizor și clienți, pentru a te putea proteja de abuzurile utilizatorilor paginii tale de e-commerce, precum și pentru a-ți limita răspunderea în cazul folosirii necorespunzătoare a acesteia sau a produselor/serviciilor pe care le comercializezi.
Fără a încerca să propun o listă exhaustivă, mai jos găsești câteva dintre elementele pe care consider că trebuie să le includă secțiunea de termeni și condiții ale afacerii tale:
• Definirea noțiunilor utilizate
• Informații despre produsele/serviciile oferite

• Drepturile și obligațiile părților contractante
Aceasta sub-secțiune poate fi una destul de vasta, având în vedere faptul că esti direct interesat să reglementezi în detaliu modalitatea în care se desfășoară relația dintre tine și clienți, de la oferta apărută pe site până la livrarea efectiva a produselor/serviciilor. Tot în această secțiune îți poți atribui dreptul de a modifica datele de pe site sau conținutul acestuia fără vreo notificare prealabila a utilizatorilor, dreptul de a publica/șterge anumite comentarii sau conturi ale utilizatorilor, dar și de a impune acestora o serie de obligații (ex.: de a nu furniza informații false, de a nu înstrăina contul, de a nu utiliza serviciile în mod necorespunzător etc.).

• Drepturile de autor
Drepturile de autor protejate în general în cuprinsul secțiunii de termeni și condiții sunt logo-urile, designul, numele afacerii, numele produselor, conținutul site-ului, însă nu trebuie neglijate nici drepturile aferente comentariile utilizatorilor despre produsele/serviciile tale (care, deși sunt proprietatea intelectuală a utilizatorilor, pot fi folosite și de către afacerea ta în scop de promovare).

• Politica de facturare, plați și livrare
Aici poți include modalitatea de plată și facturare, poți include obligația utilizatorul de a furniza date corecte pentru facturare și livrare și poți face trimitere la legea privind comerțul electronic.

• Politica de cookies
Trebuie să oferi informații permanente, clare, într-un limbaj accesibil utilizatorului referitoare la scopul procesării informațiilor de către terți.

• Datele cu caracter personal/Politica de confidențialitate
Trebuie să conțină obligatoriu scopul pentru care soliciți, stochezi și prelucrezi date cu caracter personal. Deoarece soliciți clienților să-și completeze datele personale în formularul de înscriere pe site, trebuie să obții o autorizație de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Formularul pentru obținerea autorizației în vederea prelucrării unor astfel de date se completează on-line aici: http://www.dataprotection.ro/?page=formulare&lang=ro . Subiectul protecției datelor cu caracter personal este unul vast, și, în considerarea datei de 25 mai 2018, dată la care va intra în vigoare Regulamentul UE privind protecția generală a datelor (GDPR) acest subiect trebuie abordat pe larg intr-un articol viitor.

• Soluționarea litigiilor
În primul rând trebuie să specifici legea aplicabilă; în cazul furnizorilor români care își desfășoară activitatea pe teritoriul țării, legea aplicabilă este legea română. Litigiile pot fi soluționate pe cale amiabilă, prin mediere sau prin recurgerea la instanțele judecătorești competente. De asemenea, din 2016 funcționează și SOL (platforma de soluționare on-line a litigiilor), iar pentru a evita amenzi din partea ANPC este necesar să faci trimitere la această platforma de soluționare on-line a litigiilor rezultate din tranzacționarea on-line, platforma o găsești aici: https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home.show&lng=RO
Tot în această secțiune poți include și link-ul către ANPC http://www.anpc.gov.ro/ și referirea la dreptul utilizatorului de a informa această autoritate despre eventualele nemulțumiri la adresa produselor/serviciilor tale.

• Garanții și politica de returnare
Trebuie să precizezi clar condițiile de acordare/pierdere a garanției pentru categoriile de produse/servicii pe care le oferi. De asemenea, trebuie să faci trimitere la prevederile OUG 34/2014 privind drepturile consumatorilor care reglementează posibilitateatea clientului de a returna produsele în termen de 14 zile, fără a motiva în vreun fel această decizie.

• Limitarea răspunderii furnizorului
Există cazuri în care furnizorul își poate limita răspunderea (ex: în cazul înstrăinării parolei, a contului de utilizator, a furnizării de informații incorecte sau incomplete, în cazul utilizării produselor/serviciilor în alt scop decât acela pentru care au fost concepute etc.).

Mai jos găsești și câteva exemple de secțiuni de Termeni și Condiții ale unor companii mari:
https://www.google.com/intl/ro_ro/policies/terms/regional.html
https://pepsi.ro/assets/docs/termeni.pdf
https://www.orange.ro/termeni-si-conditii/
https://www.booking.com/content/terms.ro.html

Deși exemplele de mai sus conțin astfel de secțiuni concepute de armate de juriști competenți pe baza legislației în vigoare, dar și pe baza experienței dobândite în relațiile cu clienții de-a lungul timpului, nu te sfătuiesc să copiezi mot-a-mot termenii și condițiile acestora. În primul rând acest lucru nu este recomandat pentru că încalci prevederile legii drepturilor de autor (iar companiile mari sunt foarte atente atunci când este vorba despre astfel de încălcări) și în al doilea rând pentru că ai nevoie de termeni și condiții cât mai bine adaptate la specificul afacerii tale și la prevederile legale existente în domeniul în care îți desfășori activitatea.
By Ioana Pasniciuc